Lätt språk är enklare än allmänspråk både vad gäller ordförråd, uppbyggnad och innehåll. Lätt språk och lättläst, som ibland också kallas LL, riktar sig till personer som har svårt att läsa eller förstå allmänspråk.
Lätt språk handlar om demokrati och tillgänglighet. Att kunna läsa krävs idag i allt fler situationer. Det är ett problem för lässvaga. Därför behövs information på lätt språk. Lätt språk gör information, nyheter och kultur tillgängliga för många fler. Att kunna ta del av och förstå samhällsinformation, nyheter och litteratur ger bättre livskvalitet och större delaktighet i samhället.
Alla har rätt till information och kultur
Lätt språk riktar sig till människor som har svårt att läsa och/eller förstå allmänspråk. Lätt språk är inte samma sak som klarspråk. Klarspråk avser oftast myndighetstexter som är skrivna på enkelt och begripligt språk och riktar sig till hela befolkningen. Lätt språk är enklare än klarspråk och riktar sig till personer som har svårt att läsa eller förstå.
Till målgruppen för lätt språk hör bland annat personer med inlärningssvårigheter, intellektuell funktionsnedsättning, demens eller afasi, dyslektiker, ovana läsare och läsare med ett annat modersmål, till exempel invandrare som håller på och lär sig språket.
Uppskattningsvis 11–14 procent av Finlands befolkning (650 000–750 000 personer) är i behov av lätt språk för att kunna tillgodogöra sig information (Selkokielen tarvearvio, Selkokeskus 2019). Utöver det kan en större andel av befolkningen ha nytta av lätt språk i vissa situationer.
Behovet bland den svenskspråkiga befolkningen i Finland har inte kartlagts, men man kan utgå ifrån att den är ungefär i proportion till andelen svenskspråkiga. Det betyder att uppskattningsvis 30 000–40 000 personer i Finland är i behov av information på lätt svenska.
Delegationen för lätt språk (Selkokielen neuvottelukunta) har publicerat ett handlingsprogram för lätt språk för åren 2024-2026. Avsikten med handlingsprogrammet är att ge en riktning för arbetet kring lätt språk i Finland under de kommande åren. Handlingsprogrammet gäller både lätt finska och lätt svenska. Det är uppdelat i fem huvudmål:
Läs eller ladda ner handlingsprogrammet
Här kan du se en kort video om lätt språk. Videon är ett samarbete mellan Luckan och LL-Center.
Här kan du se seminariet "Lätt språk är en fråga om tillgänglighet" som ordnades av LL-Center 4.11.2020. Hela inspelningen är 2h 35 min lång.