65317.jpg

Trollkarlens hatt nu som lättläst

01.09.2018 kl. 13:41
Lärum-förlaget har utkommit med en ny lättläst muminbok.

Tove Janssons älskade muminbok Trollkarlens hatt har utkommit i lättläst bearbetning på Lärum-förlaget. Trollkarlens hatt är den tredje av Janssons muminböcker som förlaget ger ut återberättad på lättläst svenska.

Sedan tidigare finns Farlig midsommar och Kometen kommer. Genom de lättlästa böckerna vill Lärum-förlaget göra det finlandssvenska kulturarvet tillgängligt för fler.

Den lättlästa Trollkarlens hatt är återberättad av författaren Jolin Slotte och innehåller Tove Janssons originalillustrationer.

– Att återberätta Trollkarlens hatt är som att bjuda in alla svaga läsare till muminvärlden. Alla dem som vill läsa själva, men upplever att originalboken är för svår, säger Jolin Slotte.

Trollkarlens hatt berättar om sommaren då Mumintrollet, Snusmumriken och Sniff hittade en magisk hatt. Hatten ställde till med problem i Mumindalen, men den var också till stor nytta. I boken gör också Muminfamiljen en utfärd till hattifnattarnas ö, och det är här Tofslan och Vifslan kommer till Mumindalen.

– I Trollkarlens hatt finns mycket av Tove Janssons säregna humor, som jag har jobbat hårt för att förmedla i den lättlästa texten, säger Jolin Slotte.

Vad är en lättläst bearbetning?

I en lättläst bearbetning, också kallad en återberättad roman, har en annan författare återberättat en bok. Bearbetningarna är kortare och skrivna på en enklare svenska än originalet. De är gjorda för de läsare som upplever att originalet är för svårt, men ändå vill ta del av berättelsen.

Den lättlästa Trollkarlens hatt utkommer som e-bok senare i höst.

Mera information, recensionsexemplar och pressbilder:

Inger Tallgård, vd för Lärum-förlaget: inger.tallgard@larum.fi, 050-557 27 67

Samtliga lättlästa muminböcker kan beställas vi Lärum.


Text: Matilda Hemnell

Carina Fronden