Till LL-Centers och FDUV:s värdegrund hör att värna om allas rätt till information. Att få information i en form man kan förstå är avgörande för att man ska kunna vara delaktig i samhället. Det är svårt att klara sin vardag, sköta sina ärenden självständigt eller följa med vad som händer i omvärlden om man inte förstår den information man får.
Att lära sig skriva lättläst är till stor nytta för vem som helst!
I synnerhet myndighetstexter har tyvärr ofta ett alldeles för svårt språk för många. Därför är det så viktigt att till exempel översättare och informatörer lär sig skriva lättläst. Men att lära sig skriva lättläst är till stor nytta för vem som helst!
För alla er som vill göra era texter lättare att förstå vill vi tipsa om en bok som LL-förlaget i Sverige gav ut i höstas. Boken heter Skriv lättläst – En handbok för dig som vill bli förstådd. Boken ger i fem tydliga och välskrivna kapitel en bra vägledning i att skriva lättläst. Läsaren får konkreta råd om bland annat ordval, meningsbyggnad, textens längd, form, bilder och lättläst på webben.
Det allra bästa sättet att lära sig skriva lättläst är förstås att öva sig.
Varje kapitel sammanfattas i en kort punktlista med rubriken ”Tänk på det här”. Boken går bra att antingen sträckläsa eller slå upp i vid behov. Den är till stor hjälp oberoende av vilken typs texter man brukar skriva.
Det allra bästa sättet att lära sig skriva lättläst är förstås att öva sig. Därför vill vi också passa på att tipsa om de kurser i att skriva lättläst som LL-Center ordnar. Kursens teoridel innehåller ungefär samma som boken Skriv lättläst och dessutom ingår skrivövningar.
Lättläst litteratur
Det är inte bara faktatexter som bör finnas i lättläst form. Det ska vara lika självklart att den som behöver lättläst kan få läsupplevelser via skönlitteratur.
På LL-Center har vi just nu ett projekt för att öka utgivningen av lättläst finlandssvensk skönlitteratur. 14 författare och redaktörer har fått utbildning i att skriva lättläst. De har skrivit lättlästa noveller och dikter som samlas i en bok som ges ut av Lärum-förlaget på hösten.
För att också de som har svårt att läsa själva ska ha tillgång till läsning och litteratur har vi i många år utbildat läsombud bland omsorgspersonal och frivilliga högläsare. De läser bland annat högt på boenden och dagverksamheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller äldre med demens.
För den som funderar på att starta en bokcirkel för personer med intellektuell funktionsnedsättning är boken en guldgruva.
Ett annat bra sätt att stöda en ovan läsare och inspirera till läsning är att starta en bokcirkel med lättläst litteratur. I boken Bokcirkel i lättläst – Att skapa läsmod hos läsare med funktionsvarianter (LL-förlaget) delar kulturpedagogen Jenny Friman och flera deltagare i hennes bokcirkel med sig av sina mångåriga erfarenheter.
Vi får bland annat läsa om att övervinna motståndet mot läsning, att välja böcker och att skapa samtal som ger mening åt det lästa.
Vi kan varmt rekommendera boken för vem som helst som vill stöda och inspirera någon till att hitta läslusten och modet att läsa skönlitteratur.
För den som funderar på att starta en bokcirkel för personer med intellektuell funktionsnedsättning är boken en guldgruva. Kanske just ert boende, er dagverksamhet eller er förening kunde starta en bokcirkel?
Och även om boken fokuserar på bokcirkeln, innehåller den massor av goda tips som kan tillämpas också med en enskild person. Vi kan varmt rekommendera boken för vem som helst som vill stöda och inspirera någon med intellektuell funktionsnedsättning till att hitta läslusten och modet att läsa skönlitteratur.
Text: Johanna von Rutenberg, sakkunnig i lätt språk och teamledare vid LL-Center.
LL-Center är en del av FDUV och jobbar för och med lätt språk på svenska i Finland.
Läs mer eller beställ
|
||
Artikeln ingår i FDUV:s tidning Gemenskap och påverkan GP 1/2023.