Årets klargörare är ett pris som delas ut vartannat år för främjande av lätt språk och vartannat år för främjande av klarspråk. I år är det lätt språk som gäller.
Priset delas ut till någon som med sin verksamhet har gjort det lättare för människor som behöver lätt språk att vara aktiva i samhället, till exempel att rösta, att gå på museum eller att sköta sina egna ärenden. Priset kan gå till en enskild person, en arbetsgrupp eller en större organisation. Till exempel myndigheter, företag eller medier kan få priset.
Sedan 2016 har priset delats ut turvis av den nationella delegationen för lättläst (selkokielen neuvottelukunta) och Institutet för de inhemska språken. Delegationen för lättläst delar ut priset till någon som har främjat lätt språk och Institutet för de inhemska språken till någon som har främjat klarspråk, alltså ett gott myndighetsspråk.
Delegationen för lättläst fick in många goda förslag på vem som kunde bli Årets klargörare. En urvalskommitté har nu valt ut de tre bästa bland förslagen. De är Soilimaria Korhonen, Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Yle Nyheter på lätt svenska. Diskrimineringsombudsman Kristina Stenman kommer att utse vinnaren bland de här tre kandidaterna.
Priset delas ut på internationella dagen för lätt språk 28.5.2021 på det digitala seminariet ”Euroopan selkokielet” som ordnas på Tankehörnan vid Helsingfors universitet. Det finskspråkiga seminariet är öppet för alla intresserade. Mera information om seminariet finns på nätverket Klaaras webbplats.
Medlemmar i urvalskommittén var Johanna von Rutenberg från LL-Center, Taina Rönnqvist från Rinnehemmet, Ulla Tiililä från Institutet för de inhemska språken och Ella Airaksinen, Markku Juusola, Henna Kara och Jenni Stolt från Selkokeskus.
Här presenterar vi de tre finalisterna:
Soilimaria Korhonen
Soilimaria Korhonen arbetar som lärare vid yrkeshögskolan Savonia. Hon har lyckats göra undervisning i lätt språk till en del av studierna i social- och hälsovårdsämnena vid Savonia. Bland annat de som studerar till sjukvårdare får nu lära sig lätt språk under studietiden och kan därför i framtiden betjäna sina kunder ännu bättre.
De studerande får öva lätt språk i simulationer som motsvarar situationer de kan ställas inför i sitt kommande arbete inom social- och hälsovården. Korhonen har också fört fram lätt språk och tillgänglighet i flera olika arbetsgrupper och projekt.
Urvalskommittén lyfte också fram att undervisningen i lätt språk vid Savonia fungerar som ett utmärkt exempel för andra motsvarande läroinrättningar.
Institutet för hälsa och välfärd (THL), lättläst information om corona
THL har informerat om coronaviruset på lätt finska under hela coronapandemin, och har nu också infört information om corona på lätt svenska på sin webbplats. Att få information i lättläst form har varit mycket viktigt då coronaviruset har påverkat mångas hälsa och allas liv. Alla måste få information som de kan förstå.
THL har informerat på lätt språk bland annat om symptomen på coronaviruset, hur man skyddar sig mot corona, om coronavaccineringen och hur coronan påverkar resandet.
Urvalskommittén lyfte också fram att THL:s coronainformation på lätt språk har fungerat som en pålitlig källa och ett gott exempel för andra myndigheter och institutioner.
Lättläst om coronaviruset på THL:s webbsidor
Yle nyheter på lätt svenska
Yle började sända nyheter på lätt svenska i slutet av år 2019. De svenskspråkiga nyheterna var länge efterlängtade och har på kort tid fått många lyssnare.
Yle nyheter på lätt svenska sänds varje vardag i radio Vega och på Arenan. Många olika målgrupper har nytta av nyheterna, bland annat personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare och äldre. Tack vare nyheterna har de som behöver lätt svenska bättre möjligheter att följa med vad som händer i omvärlden.
Urvalskommittén lyfte dessutom fram att det i kristider är extra viktigt att det erbjuds aktuell information som alla kan förstå. Yles nyheter på lätt svenska har också ökat synligheten för lätt svenska på ett fint sätt.