Erfarenhetsexperten Sami Virta är Årets klargörare. Pristagaren utsågs av diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä.
– Sami Virta har i över tio års tid bidragit med sina erfarenheter på utbildningar i att skriva eller tala lätt språk. Han berättar vad han behöver lätt språk till och varför det är viktigt att samhället erbjuder tjänster på lätt språk, motiverar Kirsi Pimiä sitt val.
Priset delades ut på seminariet om lätt språk Selkokielestä kansalaistaito på Drumsö gård 7.11.2019.
-Samis inlägg är djupt berörande och skapar en helt ny nivå av insikt om hur stor betydelse lätt språk har för jämlikheten, säger Pimiä.
Sami Virta från Satakunta är en erfarenhetsexpert med intellektuell funktionsnedsättning. Han har bland annat föreläst för läsombud inom äldre- och specialomsorgen och studerande inom hälsovården om behovet av lätt språk och lättläst information. På föreläsningarna berättar han vad han själv behöver lättläst till.
Riikka Törnroos, koordinator för lätt språk i Björneborg, har samarbetat länge med Sami Virta. Törnroos anser att hans erfarenheter gäller också andra som behöver lätt språk. Virta har till exempel berättat om lätt språk för studerande inom hälsovården utgående ifrån sina egna erfarenheter.
Våren 2019 gjorde Sami Virta också ett djupt intryck då han besökte en workshop som ordnades av nätverket Klaara vid Helsingfors universitet. Nätverket främjar forskning i lätt språk och lättläst. I workshoppen berättade Virta om sina erfarenheter inom hälsovården. Han undrade bland annat varför läkaren inte talar lätt språk med honom, trots att han vet att Virta har en intellektuell funktionsnedsättning.
Sami Virta anses själv vara väldigt tydlig i all sin kommunikation. Han har deltagit i en talarutbildning som ordnas av föreningen Me Itse. Valet av Virta till Årets klargörare är historiskt, eftersom ingen representant för målgrupperna för lätt språk tidigare fått priset.
Övriga nominerade: Heureka och nätverket Klaara
Diskrimineringsombudsmannen Kirsi Pimiä valde Årets klargörare bland tre kandidater. En urvalskommitté inom delegationen för lättläst (Selkokielen neuvottelukunta) hade också nominerat vetenskapscentret Heureka och nätverket Klaara vid Helsingfors universitet.
Heureka har använt lättlästa texter i många av sina utställningar. Vetenskapscentret kommer att fortsätta att använda lätt språk i sina utställningar också i framtiden.
Klaara är ett nätverk för forskning inom lättläst och lätt språk som administreras av humanistiska fakulteten vid Helsingfors universitet. Nätverket främjar forskning i lätt språk och samarbete mellan forskare både i Finland och utomlands. I våras ordnade nätverket flera workshoppar för att få fram nya idéer för forskning kring lätt språk. I september ordnade nätverket också den första Klaara-konferensen för forskning i lätt språk. I konferensen som hölls i Helsingfors deltog över 80 forskare från tolv länder.
Priset Årets klargörare
Priset Årets klargörare (Vuoden selväsanainen) ges vartannat år till någon som med sina publikationer, program eller annan verksamhet har främjat lättläst eller lättförståelig information eller kultur, och därigenom bidragit till bättre delaktighet i samhället för olika specialgrupper.
Priset har sedan år 1996 delats ut av Delegationen för lättläst. År 2016 ändrades utdelningen så att priset vartannat år delas ut av Delegationen för lättläst till någon som har främjat lätt språk som riktar sig till specialgrupper, och vartannat år av Institutet för de inhemska språken till någon som har främjat klarspråk och ett gott myndighetsspråk.
Tidigare pristagare:
2018 FPA tipsar (Institutet för de inhemska språken, för arbete med klarspråk)
2017 Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland
2016 Arbetsparet Lea Ansamaa och Sini Sivonen från Uleåborgs stad (Institutet för de inhemska språken, för arbete med klarspråk)
2015 Satakunta sjukvårdsdistrikt
2013 Den lättlästa tidningen Leija och chefredaktör Jaana Teräväinen
2012 Justitieministeriets valinformation
2010 FPA:s information
2008 producent Pertti Seppä / YLE, Selkouutiset
2006 författaren Kari Vaijärvi
2004 inget pris delades ut
2002 Uutisjuttu (YLE:s finska nyheter för barn)
2000 Statens konstmuseums tillgänglighetsprojekt
1998 X-tra (YLE:s svenska aktualitetsprogram för unga)
1996 manusförfattaren Elina Halttunen
Selkokeskus är ett riksomfattande expertcentrum för lätt finska, med uppdraget att främja lättläst och lättillgänglig information, kommunikation och kultur i Finland. Selkokeskus hör till Kehitysvammaliitto.
LL-Center jobbar för och med lättläst på svenska i Finland. LL-Center hör till FDUV och samarbetar tätt med Selkokeskus.
Delegationen för lättläst (Selkokielen neuvottelukunta) styr verksamhet kring lätt språk. I delegationen sitter representanter för 52 organisationer, myndigheter, läroinrättningar och andra instanser som arbetar med målgrupperna för lättläst.
Lättläst eller lätt språk är enklare än allmänspråk och klarspråk, och används i kommunikationen med specialgrupper, till exempel personer med funktionsnedsättningar, invandrare och äldre. Enligt Selkokeskus uppskattning har fler än var tionde finländare nytta av lättläst.
Principerna för lätt språk kan vara till nytta också i kommunikation där man vill nå den breda allmänheten.
För mera information:
- utvecklingschef Leealaura Leskelä, Selkokeskus, tfn (09) 3480 9241, leealaura.leskela@kvl.fi
- Sami Virta, t. 044 971 2696
- För information om lättläst på svenska: teamledare Johanna von Rutenberg, LL-Center,
tfn 0400 716 078, johanna.rutenberg@ll-center.fi